Strobouw – prefab en luchtdicht

Casus

Circulair bouwen met biobased alternatieven

In Nederland mag vanaf 2030 nog maar de helft van de huidige primaire grondstoffen bij het bouwen worden gebruikt. En vanaf 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Dat is best een grote opgave. Vanuit ‘Het innovatiecentrum voor onderzoek en beleving’ van Ingenii Bouwinnovatie dragen we hier graag een ‘circulair steentje’ aan bij!

We zijn ervan overtuigd dat het zoveel mogelijk vervangen van de huidige primaire grondstoffen door biobased alternatieven, een enorme bijdrage levert aan de circulariteit van elk bouwproject.

Deze biobased bouwmaterialen worden al jaren toegepast maar van echte opschaling is helaas nog geen sprake. Onderzoek naar de mogelijkheden in diverse toepassingen is dus van groot belang!

Experimenteel onderzoek

Samen met Prefab strobouw onderzochten we de luchtdichtheid van een met strovezels gevuld houtskeletbouw element. Dit element is voorzien van een binnen- en een buitenplaat. In dit onderzoek is bewust gekozen voor het niet aanvullend afdichten of afplakken van de plaatnaden aan de binnenzijde. Deze naden zijn wel voorzien van een messing-groef verbinding. Het gaat om een zogenaamd ‘damp-open’ element. Dat wil zeggen dat een damp-remmende en luchtdichte folie ontbreekt.

Onderzoeksvraag

Kan met deze plaatconstructie voldoende luchtdichtheid worden gerealiseerd zonder aanvullende dichtingen zoals tape, kit, lijm en pur? De voornaamste reden van het detail niet aanvullend afdichten is een goede losmaakbaarheid in de toekomst.

Detail prefab strobouw elementen (bron: Prefab Strobouw)

Resultaten

Uit dit onderzoek blijkt dat een met strovezels gevuld hsb-element zonder aanvullende dichtingen, zoals kit en tape, toch zeer luchtdicht is. Er wordt nauwelijks verschil gemeten tussen naden die wel en niet zijn afgetaped. Overigens zal er in de praktijk vaak nog sprake zijn van een zogenaamde installatieplaat (met leemstuc) waarmee de binnenzijde van het element wordt afgewerkt. Het gevolg is een nog betere luchtdichtheid.

Om meer inzicht te krijgen in de luchtdichtheid van het element, is de binnenplaat geperforeerd door 16 gaten Ø8 mm te boren. Ook nu blijkt het element nog vrij luchtdicht (circa 30% meer luchtlek). Pas na perforatie van de buitenplaat neemt de luchtstroming aanzienlijk toe (circa 10x meer). Gebleken is dus dat een goede winddichting aan de buitenzijde ook zorgt voor een goed luchtdicht element.

Dankzij dit experiment zijn we weer een stapje dichterbij circulair detailleren. Alhoewel het hier een experimenteel onderzoek betreft zijn we ervan overtuigd dat circulair, biobased, losmaakbaar en luchtdicht bouwen samen kunnen gaan. Hiervoor is er echter wel doorontwikkeling van bestaande details nodig en zal ook op grotere schaal moeten worden getest.

 

Meetsituatie / -opstelling strobouw prefab plaat

 

Het onderzoek naar de luchtdichtheid van prefab strobouw elementen deden we in samenwerking met

 

Wil je meer te weten komen over circulariteit in de bouwsector? Lees dan verder:

 

Wil je meer informatie over Ingenii Bouwinnovatie, neem dan contact op.

Wij horen graag van je!