Losmaakbaarheid en hergebruik beoordeeld binnen de MPG

Losmaakbaarheid en hergebruik zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om de milieubelasting van bouwmaterialen en de vraag naar nieuwe grondstoffen te verminderen zijn hergebruik en losmaak bouwen strategieën om te gebruiken. Maar hoe wordt dit concreet gewaardeerd binnen de MPG?
Kort samengevat:
- Losmaakbaarheid is een belangrijke voorwaarde voor circulair bouwen. Dit zorgt ervoor dat producten zonder schade gedemonteerd kunnen worden en opnieuw gebruikt. Dit aspect wordt meegenomen in de scenario’s voor het einde van de levensduur binnen de Bepalingsmethode en LCA.
- Hergebruik. Dit wordt onderverdeeld in twee vormen, namelijk:
- Onvoorzien hergebruik – Materialen krijgen een tweede leven zonder vooraf gepland ontwerp. Dit wordt gewaardeerd met de hergebruikfactor H (standaard 0,2).
- Voorzien hergebruik – Gericht op hergebruik in de toekomst met behoud van kwaliteit en ontwerp. Dit wordt berekend met de kwaliteitsfactor K (1-100%).
Onze collega Peter Kuindersma heeft, samen met Lotte Verheul en Pieter Lieffering van de Nationale Milieudatabase (NMD) en Jeannette Levels van LBP|SIGHT, een diepgaande toelichting geschreven over hoe dit wordt meegenomen in de Bepalingsmethode en wat de impact hiervan is op circulair bouwen.
Download de toelichting: ‘Hergebruik en losmaakbaarheid in de Bepalingsmethode’ op de website van de Nationale Milieudatabase.
Wil je meer informatie over losmaakbaarheid en hergebruik en hoe wij je kunnen ondersteunen in jouw project? Neem dan contact met ons op!